Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Ordføreren > - juletrær til utlandet

Oslo kommunes juletrær til utlandet

Oslo kommune har en lang tradisjon med å sende juletrær til London, Rotterdam og Reykjavik. Juletrærne er symboler på de nære forbindelsene mellom Oslo og de nevnte byer. Trærne er i tillegg ment som en synliggjøring av Oslo by i utlandet.

Juletrær til utlandet 2013
Oslo kommune skal også i år gi juletrær til Reykjavik, London og Rotterdam. De tradisjonelle hogstseremoniene med påfølgende lunsj og/eller middager i forbindelse med felling av trærne blir:

Reykjavik

- Felling av juletre onsdag 6. november 2013
- Tenning av lysene søndag 1. desember 2013 i Reykjavik
- Representant for Oslo kommune ved tenningsseremonien: Medlem av forretningsutvalget, komitenestleder Rina Mariann Hansen

London

 - Felling av juletre tirsdag 19. november 2013
- Tenning av lysene torsdag 5. desember 2013 i London
- Representant for Oslo kommune ved tenningsseremonien: Byrådsleder Stian Berger Røsland

Rotterdam

- Felling av juletre tirsdag 26. november 2013
- Tenning av lysene 20. desember 2013 i Rotterdam
- Representant for Oslo kommune ved tenningsseremonien: medlem av forretningsutvalget, komiteleder Marianne Borgen 
 


Bilder fra tidligere års hogstsermonier
Hogstseremoniene og tenningen
Det arrangeres egne tradisjonsrike hogstseremonier i skogen i forbindelse med fellingen av trærne til de tre byene. Arrangementene er et samarbeid mellom Bystyrets sekretariat og Bymiljøetaten, Divisjon Bydrift friluft. 

Som oftest vil det være gjester fra de tre byene, og representanter fra ambassadene med ut i skogen, for å delta i hogsten av treet. Det annonseres på Oslo kommunes nettsider i forkant av seremoniene om hvor trærne skal hugges, og hvordan man kommer seg til hogstfeltet. Alle er velkommen i skogen for å være med på hogstseremoniene.

Lange tradisjoner
Juletreet til London har lange tradisjoner og det første ble gitt i gave i 1946. Londontreet er også en takk fra befolkningen i Oslo til befolkningen i London for den hjelp vi mottok under den annen verdenskrig. Representanter for Oslo by har i alle disse årene vært til stede i London ved tenningsseremonien på Trafalgar Square. Det er også tradisjon for at Lord Mayor of Westminster kommer til Oslo for å være med på hogstseremonien i Oslomarka.

Fra 1950 har kommunen sendt juletre til Rotterdam. Rotterdam er en sentral havneby og mange norske sjømenn har hatt et nært forhold til byen. Representanter for Oslo kommune har de siste årene vært til stede ved tenningsseremonien i Rotterdam. Det er også lange tradisjoner for at representanter fra Rotterdam by kommer til Oslo i anledning hoggingen av treet.

I 1951 ble det første juletreet sendt til Reykjavik. Reykjavik er en by med svært nære bånd til Oslo både historisk og kulturelt. Oslo kommune har de siste årene vært representert ved tenningsseremonien i Reykjavik.

Utgiftene dekkes av Oslo kommune.